Ett senter for forskning og formidling

Det nye senteret på Vikingodden vil åpne helt nye muligheter innen forskning og formidling rundt skipsbygging og –drift, samt Vestfolds unike vikingarv.

Av Einar Chr. Erlingsen

Stiftelsen Oseberg Vikingarv er allerede internasjonalt anerkjent innen sine områder, hvilket ikke minst fremgår av at over 60 TV produksjonsselskaper har besøkt Tønsberg og Vestfold siden byggingen av Saga Oseberg startet i juni 2010.

Anerkjennelsen kommer også fra historiker- og forskningsmiljøer, så som Kulturhistorisk museum/Vikingskipshuset, Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Rahmi M. Koç Museet, Istanbul University, Thor Heyerdahl-instituttet med flere. Dette har skapt et solid fundament for det arbeidet som nå starter.

Bygges ut i sjøen

Og det begynner med et annet fundament – godt ut i sjøen på nordsiden av Vikingodden. Her er det så grunt at byggingen kan skje uten å være til hinder for verken vanngjennomstrømming eller båttrafikk. Tønsberg kommune har bevilget i alt 28 millioner kroner for årene 2023-2026. Beløpet skal dekke infrastruktur i form av brygger, pæling (under den delen av byggene som vil stikke ut i sjøen), innlegging av el, vann og kloakk og mye mer. De aller siste momentene i forbindelse med innsendt rammesøknad er i ferd med å falle på plass. Et slikt ble avklart denne uken: statsforvalteren fastslår at pælingen ikke krever noen særskilt tillatelse.

Dermed er vi snart klare til å gå i gang. Kommunen vil sende ut de første anbudsinnbydelsene like over nytter. Målet er at arbeidene skal komme i gang i løpet av mars/april, og at hoveddelen av årets delprosjekt skal kunne avsluttes før ferien begynner for alvor.

Det er Oseberg Vikingarv som skal skaffe finansieringen av de to byggene senteret vil bestå av. Dette arbeidet vil skyte fart årsskiftet av. Det er to bygg som skal finansieres, med et bruksareal på til sammen ca. 850 kvadratmeter. Naustet blir beliggende nord på Vikingodden, og vil foruten å huse Saga Oseberg på vinterstid kunne brukes til en rekke kulturelle aktiviteter resten av året.

Håndverksbygget (mot sør) blir i to etasjer. I første etasje kiosk (og vi håper – turistkontor), samt verksted for håndverkerne våre og tilhørende lager. I 2. etasje blir det møtesal, håndverksrom for andre aktiviteter (inklusive VR), kontorer, dusj og garderober.

Portene i de to byggene vil kunne slås opp 90 grader, og dermed danne ”tak” for det smale smuget mellom husene.

Kanalen som byrom

Kommunen har lenge arbeidet med planer for oppgradering av Tønsberg havn. Om ikke så svært lenge vil det bli mulig å gå langs sjøen mellom Kanalbrua og gangbrua – på begge sider av havna. De fleste har sikkert registrert at Tønsberg kystkultursenter/Loggen kystlag er kommet langt med gjenreisingen av deler av de gamle reperbanen. Sammen med planlagte nye gangbrygger og det nye vikingsenteret vil havna ha fått en skikkelig ansiktsheving, til glede både for byens innbyggere og besøkende.

Tusen takk!

Byggestart på Vikingodden er en milepæl vi i Oseberg Vikingarv lenge knapt trodde var mulig. Desto større er takknemligheten overfor alle dem som har bidratt til at det likevel skjer. Det gjelder nåværende og tidligere ordførere – Petter Berg, Anne Rygh Pedersen og Frank Pedersen – og politikere fra samtlige partier i bystyret. Og ikke minst til politikerne i fylkestinget.

En spesiell takk går til medlemmene av arbeidsutvalget som har jobbet med reguleringsplan og rammesøknad, først og fremst kommunens representanter Rune Gjerden og Magnus C. Martin, samt Martin Monrad Andersen fra SPIR arkitekter.

At vi er kommet så langt, tar vi som en gedigen tillitserklæring. Vi skal gjøre vårt ytterste for å vise oss tilliten verdige!

Med dette ønsker vi alle våre vikingvenner en Riktig God Jul – og et Spennende Nytt År!

Alle illustrasjoner: SPIR arkitekter

Dette innlegget er også tilgjengelig på %s.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by MonsterInsights