Tekstilene

Osebergfunnet omfatter den største samlingen av tekstiler og tekstilredskaper fra vikingtid som noen gang er funnet. Det var vever og vevredskaper, håndteiner og brikker til brikkevev, foruten linklubber, sprangrammer og sakser.

Det ble også funnet deler av en billedvev, med avbildninger av kvinner og menn i prosesjon, hester, skip og vogner. Vi vet at nettopp fortellende billedvev sto sterkt i vikingtid, med Bayeuxteppet som det fremste eksempelet.

Tekstilene bar preg av å ha ligget under leire og jord i 1100 år. Mange lå lagvis og var vanskelige både å skille fra hverandre og tyde.

Et uvanlig aspekt ved Osebergfunnet var de mange bevarte delene av tekstiler. Disse viser et høyt håndverksmessig nivå, og at man hadde forbindelser til store deler av Europa og enda lenger. Oseberg Vikingarv har startet arbeidet med å gjenskape noen av tekstilene fra funnet.
Øverst ses brikkebånd fra Oseberg, rekonstruert av Bente Skogsaas/
Oseberg Vikingarv.
Nedre foto: Billedvev i ull fra Oseberghaugen. Detalj av fragment nr. 2. Fragment nr. 1 og 2 utgjør en avbildning av et vognopptog.(Øvre foto: Elisabeth Bekkevard, nedre foto: Kulturhistorisk Museum, UiO).

Silke til pynt

Det fantes en stor samling silkestrimler, antagelig brukt til draktpynt. Det ble også funnet mer enn 900 rester av ullstoffer, de fleste i vakre farger.

Spinning av garn foregikk med håndtein, og til veving ble brukt en loddrett stående vev (Oppstadvev). De fleste tekstilene fra Oseberg er av svært høy kvalitet. Selv med dagens kunnskaper er det vanskelig å gjenskape dem.

en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights