Hvordan gjorde man egentlig ting i vikingtiden? Våre skipsbyggere støter rett som det er på utfordringer hvor praktiske løsninger må finnes. Da er Egil Sagerøy en god mann å ha på laget.
Egil Sagerøy fra Leikanger er ikke den som skravler mest på byggeplassen, snarere tvert imot. Kanskje er det derfor han kommer opp med den ene praktiske løsningen etter den andre på problemer båtbyggerne må forholde seg til. Som for eksempel: hvordan skjærer man lange strimler av en bokstavelig talt beinhard hvalbarde?
Som lesere av våre nettsider vil kjenne til, så skal skipsplankene surres til spantene ved hjelp av ”rep” laget nettopp av barder fra grønlandshval – som på det originale skipet. Men det er et problem at ingen i dag vet hvordan disse ble skåret til eller knyttet.
Problemet har opptatt den utdannede tømreren Egil mye, og nylig kom han opp med en løsning som fungerer utmerket. Han designet rett og slett et nytt verktøy for strimling av hvalbardene. Foruten sitt arbeid på Osebergskipet har vestlendingen Egil også stor interesse for nynorsk, følgelig døpte han det nye verktøyet for ”kval” og formga det i stil med både bruken og navnet – som en vakker hval.
Det er også Egil som er mannen bak en instruktiv modell på byggeplassen, som viser hvordan skipsplankene er festet til hverandre og til spantene. For øvrig vakkert knyttet sammen med nettopp strimler av hvalbarder.