Jay Haavik – treskjærermester

Treskjærermester Jay Haavik
Treskjærermester Jay Haavik

 

Urnes-portalen: Dette er antagelig det flotteste eksempelet på tidlig skandinavisk treskjærerkunst. Jay Haavik ble valgt til å utføre denne kopien.
Urnes-portalen: Dette er antagelig det flotteste eksempelet på tidlig skandinavisk treskjærerkunst. Jay Haavik ble valgt til å utføre denne kopien.

Juni 2010: Den amerikanske treskjærermesteren Jay Haavik ankommer Tønsberg rundt 20. juni for å delta i byggingern av nytt Osebergskip i sommer. Haavik er bosatt is Seattle og har spesialisert seg på kunst inspirert i viking/tidlig skandinavisk stil.

«Vi er kjempebegeistret over at Jay har besluttet seg for å komme, sier styreleder i Stiftelsen Nytt Osebergskip, Einar Chr. Erlingsen. Dekorasjonene på det opprinnelige skipet ble utført av virkelige mestere, og vi er overbevist om at Jay er blant de få i dag som kan matche deres nivå.
Jay Haavik ble engasjert av Kulturminneforeningen i 2006 til å lage kopien av portalen fra Urnes stavkirke til det nye besøkssenteret tilknyttet Borgund stavkirke. Han har holdt en rekke separatutstillingerf i USA og deltatt i enda flere kollektive utstillinger.

Treskjærerne har begynt på stevnen

Treskjærerarbeidet i gang: Jay Haavik (til venstre) gjør de siste skissene på stevnstokken før selve treskjæringen kan begynne, foreviget av fotograf Carlos Duarte, som følger byggeprosessen på vegne av Bellwether Media/ National Geographic. (Foto: E. C. Erlingsen)
Treskjærerarbeidet i gang: Jay Haavik (til venstre) gjør de siste skissene på stevnstokken før selve treskjæringen kan begynne, foreviget av fotograf Carlos Duarte, som følger byggeprosessen på vegne av Bellwether Media/
National Geographic. (Foto: E. C. Erlingsen)

27.07.10: Nok en merkedag for Osebergprosjektet, i dag startet arbeidet med det omfattende treskjærerarbeidet på skipets stevn. Det er denne som mer enn noe annet er blitt selve symbolet både på Osebergfunnet spesielt og vikingtiden generelt.

Det var prosjektets amerikanske treskjærermester Jay Haavik som fikk æren av å starte arbeidet, mens fire frivillige, lokale treskjærer ivrig fulgte med. Når Jay snart vender tilbake til USA etter endt opphold for denne gang er det disse karene som skal føre arbeidet videre, inntil han kommer tilbake for et nytt opphold.
Treskjæringsarbeidet er basert på nøyaktig laserscanning av originalen. Resultatene er i sin tur overført til tegninger ved Vikingskipshuset i Oslo under ledelse av treskjærermester Bjarte Aarseth. Disse tegningene er så i sin tur benyttet som máler for arbeidet med det nye Osebergskipet.
Osebergfunnet inneholder noen av de mest forseggjorte treskjærerarbeider vi overhodet kjenner til fra vikingtiden. Det er beregnet at treskjærerarbeidet bare på selve skipet vil kreve over ett årsverk.

Jay Haavik er tilbake

Tilbake i Tønsberg: Jay Haavik på plass igjen ved det nye Osebergskipet, hvor han er med på å skjære de siste utsmykningene på akterstevnens øvre del. (Foto: E. C. Erlingsen)
Tilbake i Tønsberg: Jay Haavik på plass igjen ved det nye Osebergskipet, hvor han er med på å skjære de siste utsmykningene på akterstevnens øvre del. (Foto: E. C. Erlingsen)

Mars 2011: Den amerikanske treskjærermesteren Jay Haavik kom tilbake til Tønsberg i begynnelsen av mars for å arbeide som frivillig for Stiftelsen Nytt Osebergskip i tre uker.

Stiftelsen engasjerte Jay sommeren 2010 til å starte med å lage de omfattende og enestående dekorasjonene apåskipet, og til å bidra til opplæringen av prosjektets egne treskjærere, Geir Dalene, Boye Langklep og Finn Lurås.
– Jeg er mektig imponert over hva de har fått til siden jeg var her sist, sier Jay, som nå er med på sluttføringen av øvre del av akterstevnen. Snart kan også denne monteres.

Etterlater ”spor”

Jay forteller at i likhet med på originalen, så har også dagens treskjærere etterlatt seg sine ”signaturer” på arbeidet.
– Jeg ser lett at her har Finn jobbet, der Geir og der Boye, selv om det nok er umulig å spore for et utrenet øye. Men vi etterlater oss alle spor i form av hvordan vi har valgt å utføre en detalj, ikke minst i hvilket verktøy vi har brukt, sier han.

Tønsberg Vandrerhjem

At Jay har valgt å komme som frivillig denne gang innebærer at han selv dekker oppholdet sitt. Han har imidlertid fått verdifull hjelp av Tønsberg Vandrerhjem og dets alltid positive leder Margrethe Horne, som lar ham få bo kostnadsfritt.
– Dette er mitt bidrag til et fantastisk spennende prosjekt som allerede har fått stor betydning for Tønsberg som reisemål, kommenterer Margrethe.

Som å komme hjem

– Å komme tilbake til det nye Osebergskipet føles som å komme hjem, fortsetter amerikaneren, som sier han har tenkt på prosjektet hver eneste dag i mellomtiden. Han er bosatt i Seattle i staten Washington hvor han arbeider som treskjærer og skulptør på heltid. Han har i mellomtiden arbeidet på en 3,5 meter høy statue av Amerikas oppdager Leiv Eriksson, som etter planen skal avdukes på L’Ance-aux-Meadows på Newfoundland i Canada sommeren 2012. Det var her ekteparet Helge og Anne Stine Ingstad fantdet ugjendrivelige beviset for at vikingene hadde vært i Amerika 500 år før Columbus.
Verified by MonsterInsights