I forbindelse med at Tønsberg i år feirer 1150-årsjubileum ønsker Stiftelsen Oseberg Vikingarv å kaste litt ekstra glans over feiringen med blant annet å lansere selveste Blanka-ringen.
Blanka-ringen er en liten gullring fra 1300-tallet som ble funnet på Slottsfjellet i forbindelse med utgravinger der på slutten av 1930-tallet. Ringen kan nemlig ha tilhørt dronning Blanka, den siste norske dronningen som residerte på Slottsfjellet.
Nå er ringen blitt gjenskapt. Replikaen av denne historiske ringen vil straks bli lagt ut for salg.
– Knapt et spor igjen
– Ringen er alt som er igjen av konkrete spor etter middelalderens utbredte Mariadyrkelse i Tønsberg, forteller Eivind Luthen, som på eget initiativ har fått denne ringen gjenskapt.
Han selv er ikke det minste i tvil om ringens store betydning og viktighet.
– Tenk på Tønsberg i middelalderen; kirker, klostre, kongehall, borg. Så å si alt av dette er borte nå. Det finnes knapt et spor igjen. Så har du denne lille ringen. Den har «overlevd» alle disse århundrene. Det er rett og slett fantastisk. Helt unikt, jubler Luthen.
Ringen ble altså funnet under utgravninger i 1937/38 på Slottsfjellet, nær ruinene av Mikaelskirken.
– Av en svensk arkeolog som stjal den. På 60-tallet ble den imidlertid returnert til Historisk museum i Oslo. Det er også nærliggende å tro at ringen første gang ble forsøkt stjålet i forbindelse med at nettopp svenskene plyndret Slottsfjellet i 1503, men at de hastverket som oppsto må ha mistet den igjen., undrer han.
– Handler om håp
Ringen forestiller Maria med barnet. Luthen synes det ligger et tydelig budskap i ringens motiv.
– Det handler om håp. Du må huske på at i middelalderen så var livet beinhardt. Folk døde som fluer. Og da trengte man noe å tro på, noe som kunne gi forklaring og håp i denne tøffe tilværelsen. Jeg våger den påstanden at dette er den vakreste middelalderringen vi har igjen i Norge i dag.
Helt siden han så denne ringen for aller første gang, har Luthen vært fanget av ringens skjønnhet.
– Jeg blir virkelig grepet hver gang jeg ser den. Jeg bestemte meg tidlig for at denne skulle jeg klare å gjenskape. Og det har jeg gjort, slår han fornøyd fast.
Å få rekonstruert ringen har ikke vært helt enkelt.
– Det har vært mange henvendelser til fagfolk i inn- og utland. Takket være Jussi Biørn fra Tønsberg, kom Stiftelsen i kontakt med Paul Demrijan i Jerevan. Armenerne er kjent for sin gullsmedkunst. Det var Demirjan som tok oppgaven med å rekonstruere gullringen, forteller Luthen.
To utgaver
Ring-kopien vil bli fremstilt i to utgaver, forgylt samt noen også i rent gull. Den ene, naturlig nok, noe mer kostbar enn den andre.
– Den vil kun bli laget i et mindre antall. Man kan bestille den allerede nå. Inntektene vil gå til Stiftelsen Oseberg Vikingarvs prosjekt med å lage en kopi av Gokstad-skipet, avslutter Luthen.
Bestilling
Ringene skal nå settes i produksjon og prisene vil ligge på rundt:
- Gullring ca 7000.
- Sølvring 750.
Leveringstid ca en måned. Du vil måtte betale et depositum på gullringen. NB! Det er svært viktig at du oppgir diameter på ønsket ring!