I 1950 startet en av Danmarks største arkeologiske utgravinger i Illerup Ådal nær Århus. I en myr dukket det opp velbevarte etterlaterskaper etter en stor hær. Det var lenge et mysterium hvor hæren var kommet fra – inntil kammene viste vei.
Tekst: Einar Chr. Erlingsen
Gjenstandene hadde tilhørt en invasjonshær på cirka 1000 mann og skrev seg fra tidlig 200-tall. Hæren var åpenbart blitt slått og deres utstyr ofret av de lokale seierherrene som takk til gudene. Slike funn er det flere av i Danmark, faktisk er det også blitt funnet i alt fire våpenofringer i den samme sjøen, datert til perioden 200 – 450.
Foruten kammer ble det funnet et stort antall våpen; sverd, lanser, spyd, piler, skjold og hesteutstyr til minst 20 hester. Dessuten personlige eiendeler som punger, belter, mynter (romerske), ildstål og annet. Gjenstandene var blitt ofret i det som tidlig på 200-tallet hadde vært en liten innsjø.
Kammer er vanlige i funn fra vikingtid, alle steder hvor det har vært vikinger er det funnet kammer. Utgravninger i den historiske vikingbyen Hedeby (i dag i Tyskland) har avslørt omfattende import av kammer fra Norge. Opprinnelseslandet avsløres av det faktum at kammene er laget av gevir fra reinsdyr og elg. Danskproduserte kammer er gjennomgående laget av tre eller gevir av kronhjort; elg og rein fantes ikke i Danmark.


Norge før vikingtid
Tilbake til funnene i Illerup Ådal. Også her viste det seg at kammene var laget av elg og rein. I tillegg kommer det faktum at det er store regionale forskjeller i stil og konstruksjon. Begge dele peker mot Vest-Sverige og Norge som hærens opprinnelsesland. I tillegg har nåværende leder for NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) Terje Gansum påpekte store likheter mellom gjenstandene i Illerup-funnet og et gravfunn i søndre Vestfold.
I følge tradisjonell norsk historieforfatning skulle det ikke på 200-tallet ha eksistert noen sentralmakt i Norge som var i stand til å ensartet utruste og frakte over hav en velorganisert styrke på 1000 mann, samt et antall hester. Den logistiske utfordringen har vært formidabel, selv om den kanskje ble løst i samarbeid mellom flere lokale høvdinger.
Kammer i Osebergfunnet
Også i Oseberghaugen ble det funnet kammer. Det er noe av bakgrunnen for at Oseberg Vikingarv og Vikinger i Vestfold og Telemark nettopp har avviklet et kurs i kammaking på vikingvis. 10 frivillige har deltatt gjennom tre kvelder, veiledet av vår nye event manager Knut Roger Brekke.

Anette Gravdal er en av de ti, og veldig fornøyd med kurset. Hun viser stolt fram det som er i ferd med å bli en skikkelig fin vikingkam. Eneste innvending er at hun synes de har hatt det litt for travelt; hun skulle gjerne hatt mer tid til å fullføre. Det er kursleder enig i, og lover å ta med i vurderingen før neste kurs går av stabelen



Dette innlegget er også tilgjengelig på English.