Oseberg Vikingarvs nyansatte eventkoordinator Knut Roger Brekke (32) har av alle ting avlagt en masteroppgave om runer! La oss like godt begynne med Knifr Mælti –hva Kniven Fortalte.
Tekst: Einar Chr. Erlingsen
Det er nemlig navnet på Knut Rogers masteroppgave. Og kniven kunne fortelle så mangt. Spesielt under utgravningene ved Bryggen i Bergen ble det funnet hundrevis av små pinner og trestykker med runeinnskrifter. De utgjorde en slags vikingtid/middelalder form for SMS; korte meldinger som ble sendt og mottatt. Innholdet kunne – som SMS – være svært variert. Noen innskrifter gjelder seksuelle erobringer – eller magiske formler, fyllerør eller klager. Andre inskripsjoner kan minne om en form for graffiti – uforståelige for de uinnvidde.
Bergen kan skilte med verdens største samling av slike innskrifter – rundt 700 i tallet. Men også i andre av Norges middelalderbyer er det gjort funn; i Oslo, Trondheim og ikke minst Tønsberg. Der ble det nylig funnet nok et dekorert trestykke; ikke med runer, men med baugen av et vikingskip.

Sex og spetakkel
Det var derfor en mangslungen verden Knut Roger valgte å dykke ned i for å analysere innholdet i disse inskripsjonene.
Det skulle vise seg at innhold med mer eller mindre direkte antydninger til sex og rabalder oftest var de som inneholdt helhetlige og forståelige tekster. Som følgende beskjed: Gyda sier at du skal gå hjem. Man kan jo leke litt med tanken på hvem mottakeren var, og hvorfor Gyda syntes det var på tide å avslutte det han måtte holde på med.
«Ofte er det disse tekstene som har formet vårt syn på bruken av runer i vikingtid og tidlig middelalder», kommenterer Knut Roger. «De fleste inskripsjoner bringer snarere tankene mot en form for læreprosess; at noen har øvd seg på å risse runer.»
Dermed konkluderer Knut Roger med at vi i dag kanskje mangler et formidlingsmedium for runer.
«Det er nærliggende å tenke at vokstavler kan ha vært dette mediet: Enkle å risse inn tekster i, men dessverre også forgjengelige.»
Teorien understøttes blant annet av arkeologiske funn på de svenske lokasjonene Birka og Sigtuna. I sistnevnte by er det sågar funnet styluser – et skriveredskap som nettopp brukes til å risse i vokstavler med.

Spennende jobb
I Stiftelsen Oseberg Vikingarv skal Knut Roger ha ansvaret for gjennomføringen av eventer og andre arrangementer, ha oversikt over booking-situasjonen og sørge for at våre skip har mannskap til enhver tid. «Det gleder jeg meg veldig til, det er jo noe unikt vi har å tilby. Det er ikke mange steder i verden hvor man kan bli med på sjøen i et vikingskip. Det skjer attpåtil i selve hjertet av vikingenes verden; ingen andre steder kan konkurrere med Vestfold når det gjelder spektakulære funn fra vikingtid.»

Knut Roger Brekke har bl.a. bakgrunn som leder av Borrefylkingen – en aktiv gjeng som øver seg i vikingenes kampteknikker. Historieinteressen har han hatt siden barndommen, og spesielt vikingtiden med sine dramaer, eventyr og håndverk slutter aldri å fascinere. Nå vil han dele fascinasjonen med andre gjennom sin nye jobb.


Dette innlegget er også tilgjengelig på English.
Takk for meldingen.
Gleder meg å møte knut roger Brekke
og å tales om runeskriften og bli en av mannskapet på vikingskipet.
Bor etter Randsfjorden ved Hov på Nordre Hvalbye gården der vikingene gjenstander og gravhauger blitt funnet.
Martinius Berg.