Smeden Kristoffer søker assistenter

Kristoffer (20) banker og hamrer og slår dagen lang: – Jeg kan ærlig talt ikke tenke meg noe bedre enn dette

 
Bildet: SMEDLÆRLING: Kristoffer Holmvik (20) fra Horten er smedlærling på «Vikingodden». Nå ønsker han seg en assistent. Foto: Erik Munsterhjelm
 
 
 

Kristoffer Holmvik fra Horten er smedlærling hos vikingskipsbyggerne på Lindahlplan.

Han er strålende fornøyd med å ha fått denne muligheten.

– Helt suverent

– Ja, dette er helt suverent. Jeg kan ærlig talt ikke tenke meg å gjøre noe annet enn dette, sier Kristoffer.

Som man kanskje forstår, så er det ikke akkurat flust med lærlingplasser innen for nettopp dette faget. På Vikingodden har Holmvik det som den berømte plommen i egget.

– Jeg begynte egentlig på teknisk industri-linja på videregående. Men fant fort ut at dette ikke var noe for meg likevel. Etter hvert begynte jeg på en privat håndverksskole ved Dovre, med egen smedlinje. Etter året der havnet jeg på Nav. Takket være en veldig entusiastisk saksbehandler der, ble det til at jeg til slutt havnet her, forteller han.

Sammen med de lokale vikingskip-byggerne har han arbeidet siden 2019.

– Liker å vite ting

– Jeg har alltid vært en sånn type som har vært god med hendene, men som også liker å vite hvordan man gjør ting, hvordan lager og fremstiller. Og da snakker jeg om konkret kunnskap, ikke bare den man kan søke seg fram til på google og YouTube, forteller han videre, mens hammeren igjen treffer ambolten.

For at dette er tålmodighetsarbeide, kan det være liten tvil om.

– Veldig. Smeden dukker forresten opp i en rekke uttrykk i dagligtalen. Disse sier noe om både smedens status tidligere og noe om faget selv. For eksempel «Passe på som en smed», «Ikke ha for mange jern i ilden» og «Smi mens jernet er varmt» og «Rette baker for smed», ramser han opp.

– Assistent ønskes

«Vikingsmeden» på Lindahlpan ønsker seg nå en assistent i smedbua.

– Ja, vi er ute etter en person som kan tenke seg å være assistenten til Kristoffer her. Man trenger ingen spesielle forkunnskaper, opplæring vil bli gitt. Men må ha anledning til å være her på dagtid. Så om noen kunne være interessert i dette, er det bare å ta kontakt, forteller byggeleder på «Vikingodden», Jan Vogt Knutsen.

Og går alt som det skal med fagprøven, tenker Kristoffer å æres den som æres bør.

– Da skal jeg smi en skikkelig Damaskuskniv til saksbehandleren min hos Nav, som fikk meg hit, lover han.

Dette innlegget er også tilgjengelig på %s.

Verified by MonsterInsights