På en avstand i luftlinje på rundt fire mil finner vi en rekke av verdens mest spektakulære vikingtidsminner. Her ligger opplevelsene på rekke og rad, enten du velger å kjøre bil, sykle – eller vandre!
Av Einar Chr. Erlingsen
Da jeg for rundt 25 år siden først lanserte ideen om å binde sammen Vestfolds mange spektakulære vikingtidsminner i en samlet opplevelsesrute, så var det på inspirasjon fra Danmark og Skottland. Danmark fikk sin Marguerittruten i 1991, en 350 mil lang rundtur gjennom landets mest spektakulære landskaper og omtrent 1000 større og mindre severdigheter. Ruten er merket med små skilt med – naturligvis – en avbildet margeritt. (Den likner prestekrage, men er en annen art – og dronning Margrethes favorittblomst).
Nord i Skottland finner vi en mye kortere rute, bare cirka seks mil lang. Det er kanskje like greit. For underveis svinger The Malt Whisky Trail innom ikke mindre enn syv destillerier, samt en tønnefabrikk. I hvert destilleri serveres det smaksprøver, så det kan være greit å utstyre bilen med egen, edruelig sjåfør.
I Vestfold er det imidlertid helt andre ting som serveres. Vikingveien starter på Mølen helt sør i fylket og svinger seg gjennom vakre skogs-, kyst- og kulturlandskap og innom noen av verdens viktigste vikingtidsfunn før den ender ved Borrehaugene, Skandinavias største ansamling av store gravhauger fra yngre jernalder.
Skip av stein
Underveis kan man oppleve det fantastiske rullesteinslandskapet på Mølen med dets hundrevis av store og små gravrøyser. Derfra kan man fortsette til Kaupang, stedet hvor Norges første by ble anlagt rundt år 800. Videre innover fra kysten, til den mystiske skipssteinsettingen Istrehågan, hvor det nå skal anlegges en 1,3 km lang kultursti. Deretter følger en annen og enda større steinsetting ved Elgesem. Nå er det ikke mange kilometerne til Vikingparken, midt i Sandefjords travle havneområde. Der har Oseberg Vikingarv en avdeling bestående av både stolpehus og smie, hvor det produseres deler til den første arkeologiske replikaen av Gokstadskipet.
Neste stopp på Vikingveien er Gokstadhaugen, stedet hvor det berømte skipet ble gravd ut i 1880. For første gang fikk verden visshet om hvordan et vikingskip var konstruert. Bare 500 meter unna ligger Heimdalsjordet, hvor arkeologer i 2011 oppdaget en inntil da ukjent handelsplass fra vikingtid.
Et originalt vikingskip
Så går ferden videre til Tønsberg. Ved Jarlsberg hovedgård lå vikingtidens Sæheimr. Hvis man velger å fortsette til fots kan man følge en kultursti via Berg (fengsel) og forbi en rekke mindre vikinggraver til Kjelle. Da er man noen få hundre meter unna Slottsfjellmuseet med Klåstadskipet – et handelsskip fra rundt år 1000 og det eneste originale vikingskipet som er utstilt utenfor Oslo.
Stiftelsen Oseberg Vikingarv har bygget en seilende kopi av Klåstadskipet (se under). Det seiler i øyeblikket i Middelhavet, etter å ha reist via Rhinen, Donau og Svartehavet og videre til Istanbul og Roma.
Borgruinene på Slottsfjellet er riktignok et par hundre år yngre enn vikingtid, men en tur opp anbefales likevel. Ikke minst for utsiktens skyld, herfra har man et herlig overblikk over byen og fjorden. Vannspeilet på vestsiden var for øvrig samlingssted for flåter av vikingskip mer enn én gang.
Et skip blir til
Vel nede fra fjellet kommer man til Vikingodden, hvor Stiftelsen Oseberg Vikingarv er i ferd med å bygge sitt tredje fullskala skip siden starten i 2010. Dette er verdens eneste vikingskipsverft i kontinuerlig drift! Her kan man oppleve skipsbygging, smiing, treskjæring, tekstilarbeid og mer. Samme sted er det påbegynt bygging av det som etter hvert skal bli et formidlingssenter for vikingtidens skipsbygging og håndverk.
Gildehall og festival
Neste stopp på Vikingveien er Oseberghaugen – åstedet for verdens mest spektakulære funn fra vikingtid. Og så er det ikke langt til der hvor veien ender; ved Midgard Vikingsenter i Borre. Det hviler en egen, mystisk stemning over det store området med vikinggraver. Besøkssenteret har varierende utstillinger og en trivelig kafé. Et par hundre meter lenger nord ligger den fantastiske Gildehallen – hvor man kan få guidet utvisning. Gildehallen og området rundt er også åsted for det årlige Midgardsblot, en metall og folkemusikkfestival som tiltrekker seg besøkende fra hele verden: www.midgardsblot.no
Hvordan finne fram?
Arkeolog Ragnar Orten Lie ved Kulturarv i Vestfold fylkeskommune er prosjektleder for oppgraderingen av Vikingveien. Veldig mye er gjort, og han forteller at målet er å ha stedene oppgradert i løpet av 2025. Skilt skal utplasseres, stier og parkeringsplasser må også oppgraderes og kart, bilder, filmer og annen informasjon vil bli å finne på nettet. Likeså skal det lages brosjyrer og bok som vil presentere Vikingveiens høydepunkter.
Inntil fylkene Vestfold og Telemark skilte lag for to år siden var det meningen at også Telemark skulle få sin del av Vikingveien; fra Grenland til Hardangervidda. Det kan fortsatt bli en realitet, og Vikingveien dekker da også den omfattende utmarksproduksjonen med jern, brynesteinsindustrien i Eidsborg og reinsdyrsjakten på Hardangervidda.
Hvordan følge Vikingveien?
Vikingveien kan følges i bil på mindre veier på hele strekningen Mølen – Midgard. Det meste av strekningen går ruten nær sjøen. Hvis man skal få med seg høydepunktene er det antagelig fornuftig å sette av to dager.
Alternativt kan man velge å bruke sykkel – eller vandre. Da gjør man nok lurt i å beregne tre – fire dager underveis. Vikingveien går stort sett parallelt med pilegrimsleden, og for de som ønsker å bruke bena finnes en etablert vandrerute og turkart. Generelt er det forholdvis lite trafikk på den aktuelle strekningen. Mange steder kan man også følge småveier og stier.
Uansett hva man velger: Vikingveien i Vestfold tilbyr uforglemmelige opplevelser!
Dette innlegget er også tilgjengelig på English.