Med hjerte for gamle båter

MÅNEDENS VIKING: For Roger Pande Løvall (47) fra Nevlunghavn begynte det med restaurering av eldre, klinkerbygde båter. Nå tar han interessen videre som frivillig bygger av Gokstadskipet.

Av Einar Chr. Erlingsen

FRIVILLIG SKIPSBYGGER: Roger Pande Løvall på byggeplassen til nytt Gokstadskip. Denne dagen jobbet han i Tønsberg, men mesteparten av tiden er han å finne som frivillig i Vikingparken i Sandefjord. (Foto: E. C. Erlingsen)
FRIVILLIG SKIPSBYGGER: Roger Pande Løvall på byggeplassen til nytt Gokstadskip. Denne dagen jobbet han i Tønsberg, men mesteparten av tiden er han å finne som frivillig i Vikingparken i Sandefjord. (Foto: E. C. Erlingsen)

«Med seks gravhauger på eiendommen i Nevlunghavn kunne jeg jo knapt unngå å bli interessert i historie,» forteller Roger. Interessen tok han for fem år siden inn i Nesjar Båtgruppe, en avdeling av Nesjarspelet i Helgeroa. Nesjarspelet «gjenskaper» hver sommer det historiske sjøslaget på Nesjar mellom Olav den hellige og hans motstandere i 1016.

11 båter reddet: Båtgruppen interesserer seg spesielt for klinkerbygde båter, og har siden starten restaurert ikke mindre enn 11 båter fra perioden 1850 til 1950, i størrelse 16 til 25 fot.

«Oppgaven går på å ivareta både båter og gamle byggetradisjoner. Bruken av båtene er også viktig. Jeg hadde aldri seilt tidligere, men lærte ved hjelp av YouTube! Så nå behersker jeg alle de 11 båtene våre,» sier Roger engasjert.

Erfaringene fra båtgruppen, samt relasjonene til OVAs avdelingsleder i Sandefjord, Tore Forsberg, førte nylig Roger til byggeplassene for den arkeologiske replikaen av Gokstadskipet. Mye av tilhuggingen av de enkelte delene av skipet foregår i Vikingparken i Sandefjord. Derfra fraktes delene for sammensetting på beddingen i Tønsberg.

Tusenårig arv: «Motivasjonen for å jobbe som frivillig på Gokstadskipet er først og fremst at jeg synes det er viktig å ivareta byggetradisjonene og videreføre dem til neste generasjon», sier Roger. «Det er viktig at de ikke går i glemmeboken.» Han synes det er noe dypt fascinerende i å studere former og linjer og hvordan man har forholdt seg til utfordringer i konstruksjonen. «Mange av teknikkene og løsningene har vært i bruk i 1000 år og mer. Så å få være med å jobbe og lære gir meg veldig mye. Dessuten er det godt for helsa!»

Dersom du som leser dette har lyst til å delta som frivillig, er det bare å møte opp i arbeidstiden enten i Vikingparken i Sandefjord eller på Vikingodden i Tønsberg. Oppgavene er mange, og nødvendig opplæring vil bli gitt.

en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by MonsterInsights