Hektiske uker i Sandefjord

Rundt 700 sjetteklassinger har i månedsskiftet mai/juni fått en solid ”smakebit” på hiatorien i Vikingparken i Sandefjord. De har fått oppleve og lære mer om vikingenes seiling, kultur og håndverk – inklusive skipsbygging.

Det var folksomt i Vikingparken da til sammen 700 sjetteklassinger var innom for å lære mer om vikingtiden.
Foto: Steinar Hvitstein

”Det har vært hektiske dager, men også veldig morsomt og givende,” forteller vår avdelingsleder Tore Forsberg. Han og en rekke medspillere fra Gokstad Byggelag, Båtlaget Gaia, Dance Larvik, Stella Polaris, Vikingkultur Krohn Form og Oseberg Vikingarv har gitt elevene innsikt i så vidt forskjellige emner som historie, bevegelse, håndverk, seiling og sanking av mat og andre råvarer fra naturen.

DANS OG BEVEGELSE: Etter et innslag med historiefortelling ble elevene gitt opplæring i en fengende og kul dans (faktisk til tyrkisk hip-hop!), basert på håndverk, historie og seilingsferdigheter. I vikingtid var det å bevege seg helt avgjørende for overlevelse og velstand.

SEILING: Her fikk elevene praktisk innføring i vikingtidens seiling med råseil i klinkbygd skip eller båt, igjen med fokus på bevegelse.

KULTUR: Denne stasjonen ga et innblikk i vikingenes kunnskaper om sanking fra naturen til mat, drikke, bygg og skip.

HÅNDVERK: Elevene fikk prøve enkle verktøy for trebearbeiding til vikingskipsbygging og andre formål. De som ville kunne også prøve seg på kløyving – igjen med riktige bevegelser som fokus.

”Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive,” sier Tore, som tilføyer at desto større innslag av fysisk aktivitet, jo mer fornøyde var elevene.

Hver dag møtte det opp grupper på cirka 60 elever, som ble fordelt på tre ”stasjoner”. Enkelte dager ble opplegget sågar kjørt to ganger. Arrangementet er et pilotprosjekt for Den Kulturelle Skolesekken (DKS). Både pilotprosjekt og videre arrangementer over sommeren er muliggjort gjennom bidrag fra Sparebankstiftelsen DNB og Sandefjord kommune.

Dette innlegget er også tilgjengelig på %s.

Verified by MonsterInsights