Bygger sitt tredje vikingskip i Vestfold. Nå har håndverkerne fått selskap av forskere

Stevnen på et vikingskip ruver på Vikingodden i Tønsberg. «Gokstadskipet» bygges på nytt.

– Her reagerer den litt spesielt. Den spretter opp igjen!

Trestokken som skal kløyves, skaper hodebry og koster ekstra kalorier for avdelingsleder Tore Forsberg i Sandefjord. Øksa går ikke gjennom stokken som den pleier.

Høyrøstede mannsstemmer og øksehugg overdøver elbilene som suser forbi sentrum. Et lite stykke middelalder har funnet plass i Sandefjord.

Anders Qvale Nyrud, Svein Solberg, Tore Forsberg, Christer Tonning, Jan Knutsen og Joel Karl Isak Eriksson er et usedvanlig tverrfaglig team. (Foto: Anders Moen Kaste / forskning.no)
Anders Qvale Nyrud, Svein Solberg, Tore Forsberg, Christer Tonning, Jan Knutsen og Joel Karl Isak Eriksson er et usedvanlig tverrfaglig team. (Foto: Anders Moen Kaste / forskning.no)

Skaper nysgjerrighet

Eikestokker tykke som biler ligger og venter på å bli kløyvd til skipsbord. Tynne eikespon ligger som et teppe over hele plassen, som lukter treverk blandet med sjø.

I løpet av fire års tid skal de bli en del av den ferdige kopien av «Gokstadskipet», som bygges av stiftelsen Oseberg vikingarv. «Gokstadskipet» er verdens største bevarte vikingskip.

Midt i Sandefjord lages materialene, og i nabobyen Tønsberg finjusteres de og settes sammen til ferdig skip.

Nysgjerrige folk kommer og går – både sandefjordinger og turister. Mange følger med på prosessen fra uke til uke. En prosess som går sommer som vinter og som alle er velkomne til å ta del i.

Kanskje er den vanskelige stokken som står på programmet i dag, vrien å ha med å gjøre på grunn av råte i et veldig tidlig stadium, forklarer Svein Solberg. Han er seniorforsker ved NIBIO.

Les mer på forskning.no

en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights