Eventyret lokker i Istanbul

En fyrstelig velkomst venter når Saga Farmann etter planen ankommer Istanbul tidlig neste høst!

Høyeste hold: Viseguvernør Özlem Bozkurt Gevrek er statens representant i Istanbul, her flankert av OVAs styreleder Einar Chr. Erlingsen og professor Ufuk Kocabas. Foto: Knut Børge Knutsen
Høyeste hold: Viseguvernør Özlem Bozkurt Gevrek er statens representant i Istanbul, her flankert av OVAs styreleder Einar Chr. Erlingsen og professor Ufuk Kocabas. Foto: Knut Børge Knutsen

Invitasjon til å bidra med to vikingutstillinger, ett internasjonalt symposium og løfte om både praktisk bistand og beskyttet vinterlagring av Saga Farmann var blant resultatene da en gruppe fra Oseberg Vikingarv nylig vendte tilbake fra Istanbul. For én ting er sikker: vikinger er et vinnertema også i Tyrkia!

”Absolutt alle dører åpnet seg for oss. Vi ble mottatt med en utrolig velvilje og gjestfrihet, og det på høyeste hold”, forteller styreleder Einar Chr Erlingsen. Byens viseguvernør (presidentens representant) avslørte seg som en skikkelig vikingtilhenger og lovet å gå inn for prosjektet vårt. Lederen på Arkeologisk Museum ønsker seg en vikingutstilling basert på våre gjenstandskopier; vogn, gokstadfæring, klesdrakter osv. – og det private Rahmi M. Koç-museet vil bygge en utstilling rundt Saga Farmann og vikingskipsbygging.

Historiske bånd. Det stanser ikke der: Istanbul Universitet ønsker å lage et to-dagers, internasjonalt symposium med fellesnevner handelen langs de store europeiske elvene i vikingtid.

”For oss som en liten, privat stiftelse uten store fonds representerer dette en nesten overveldende utfordring”, fortsetter Erlingsen. Saga Farmanns ankomst til Istanbul som det første vikingskip på 1000 år vil være en mega mediebegivenhet, og en enestående anledning til å markedsføre norsk kultur og de historiske båndene mellom Skandinavia og det gamle Bysants.

Sponsorer søkes: For å greie dette trenger vikingene drahjelp, først og fremst i form av økonomi. ”Vi håper virkelig at norske bedrifter og instanser som Innovasjon Norge, UD og andre ser verdien av dette. Prosjektet vårt anbefales varmt av både Tyrkias ambassadør i Norge, og Norges ambassadør i Tyrkia.

Hvis økonomien faller på plass skal vi greie de praktiske tingene”, sier Erlingsen, som besøkte Istanbul sammen med Lars Bill, Dan Cato Fagernes, Knut Børge Knutsen og Eivind Luthen. De retter en spesiell takk til professor dr. Ufuk Kocabas, som tilrettela det vellykkede besøket. Han leder avdelingen for bevaring av marinarkeologiske objekter ved Istanbul Universitet.

Saga Farmann seiler etter planen fra Tønsberg i slutten av april 2023. Etter en lang ferd over Skagerrak, Østersjøen, Rhinen/Donau til Svartehavet er ankomst Istanbul beregnet til månedsskiftet august/september.

Verified by MonsterInsights