Vikingsamarbeid mellom Norge og Ukraina

Tønsberg Vikingfestival arrangeres i år i dagene 11. – 14. august. Et sentralt tema under festivalen blir den historiske kontakten mellom Ukraina og Norge.

Ukraina er stolt av sin vikingarv, og har bl.a. minnet den gjennom frimerker. Her med en kjent profil, ikke sant?
Ukraina er stolt av sin vikingarv, og har bl.a. minnet den gjennom frimerker. Her med en kjent profil, ikke sant?

Harald Hardråde hentet sin dronning Ellisiv (Elizaveta) fra Ukraina i 1045, på vei hjemover langs Dnepr etter å ha tjenestegjort i keiserens livvakt i Konstantinopel. Ellisiv var datter av Kyiv-herskeren Jaroslav den Vise. Hun er avbildet som mosaikk i byens vakre St Sophia-katedral.

Dette ekteskapet er bare ett av mange eksempler på tett kontakt mellom Skandinavia og Kyiv-riket gjennom vikingtiden og senere. Flere norske konger har oppholdt seg i byen i kortere eller lengre perioder. Det får vi vite mer om gjennom både foredrag og utstillinger i løpet av årets vikingfestival.

Celebert besøk: Vi har lenge hatt god kontakt med den ukrainske ambassaden i Norge. Ukrainsk Forening Øst-Norge har deltatt både under tidligere festivaler og julemarked, hvor de har stått for et eksotisk innslag med sang, musikk, folkedrakter og håndarbeider. 

I år får vi dessuten besøk fra vikingmiljøet i byen Ivano-Frankivsk, som har under bygging to båter: en vikingbåt og en ukrainsk båt fra samme periode. Sistnevnte blir transportert til festivalen, sponset av et ukrainsk logistikkfirma. Båten er ca. 13 meter lang, nær 2 meter bred og veier ca. 2 tonn.

Kunnskapsutveksling: I løpet av våren vil også en av våre båtbyggere besøke Ivano-Frankivsk for å bidra med kunnskap om bygging av vikingskip. Aleksandr Smyk er selv ukrainer, men bosatt i Norge, hvor han i to år har arbeidet for Oseberg Vikingarv.

Hva de to båtene skal hete? Harald Hardråde og Ellisiv, naturligvis.

Modeller av de to båtene som er under bygging i Ivano-Frankivsk. Lederen for stiftelsen Roads of Ancestors, Volodymyr Ilkiv (til venstre) og Volodymyr Matkovsky har tidligere besøkt oss i Tønsberg, og kommer tilbake til årets vikingfestival 11.8 – 14.8.
Modeller av de to båtene som er under bygging i Ivano-Frankivsk. Lederen for stiftelsen Roads of Ancestors, Volodymyr Ilkiv (til venstre) og Volodymyr Matkovsky har tidligere besøkt oss i Tønsberg, og kommer tilbake til årets vikingfestival 11.8 – 14.8.
en_GBnb_NO
Verified by MonsterInsights