Gammelt håndverk vekkes til live

Det er gode odds for at vår mann Bård Kjølsrud er i ferd med å bli landets mest erfarne prambygger!

Tekst og foto: Einar Chr. Erlingsen

Bildet over: Bård Kjølsrud er i gang med sin sjette pram. Den skal til en av de videregående skolene i Tønsberg og Færder. 

For et par generasjoner siden var en pram en typisk bruksbåt i vår del av landet, og fantes i tusentall. Siden ble de borte, utkonkurrert av plasten. Ofte havnet de på St. Hans-bålene etter utført tjeneste. Men nå vekkes prammen til live igjen.

Bård Kjølsrud bygde den første på Vikingodden i 2019. Siden er det blitt fem til, inklusive de to han nå holder på med. De tre første var på bestilling fra Knattholmen leirsted ved Sandefjord, den fjerde ga vi som gave til Kirkens Bymisjon.

De to båtene Bård nå holder på med er bestilt av Loggen kystlag og finansiert av en donasjon på 100.000 kroner fra Sparebankstiftelsen1 Nøtterøy –Tønsberg. Oseberg Vikingarv samarbeider tett med Loggen, og  arrangerer kurs slik at også kystlagets medlemmer kan lære seg prambyggingens edle kunst. Samarbeidet omfatter også bruk av kystlagets verksteder og smie, slik at våre båtbyggere kan arbeide innendørs når vinteren er som surest.

Når fire prammer er ferdige skal de gis til de videregående skolene i Færder og Tønsberg kommuner og brukes til å gi elevene opplæring i båtvett.

En fullt ferdig pram – vår gave til Kirkens Bymisjon
En fullt ferdig pram – vår gave til Kirkens Bymisjon
en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights