Tilbake til naturen for Sandefjords ordfører

Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch er ivrig jeger, så onsdag 15.12 startet med felling av en flott hjort. Resten av dagen sto også i naturens tegn: Da bidro ordføreren til kløyving av den første eikestokken til det nye Gokstadskipet.

Bildet over: Denne dagen svingte ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord en atskillig større klubbe en ordførerklubben. Avdelingsleder Tore Forsberg (til høyre) følger fornøyd med. I bakgrunnen: Båtbygger Bård Kjølsrud. (Foto: Einar Chr. Erlingsen).

Det er ikke minst takket være godvilje fra ordfører Gleditsch at Oseberg Vikingarv får disponere det flotte området Hesteskoen til sine vikingaktiviteter. Denne spesielle dagen hadde han gått med på å bytte ut ordførerklubba med en atskillig større klubbe. Nå skulle han bidra til å kløyve den første digre eikestammen som skal bli til en arkeologisk replika av Sandefjords eget Gokstadskip.

Det viste seg snart at ordføreren hadde håndlaget. Han dundret løs på trekilene i eikestokken med stor kraft og enda større entusiasme. Og det var ingen liten stokk han ga seg i kast med: drøye meteren i diameter, ca. 3,2 meter i omkrets og over 10 meter lang. Så grove eiketrær er vernet i Norge, så denne stokken og to tilsvarende er kjøpt fra Danmark, hvor man har store eikeplantasjer. Eik av denne størrelsen vil være nærmere 200 år gamle.

Eikestammene kløyves først i 12 – 16 segmenter før de skal formes med øks til stevner og bordganger. Alt skjer for hånd, og med bruk av vikingtidens verktøy. Foruten byggematerialer vil det bli produsert uhorvelige mengder med flis. ”Eikeflis brenner godt og lenge, og vi gir dem med glede til folk som ønsker å hente. Kanskje kan det være til hjelp for noen i disse tider med galopperende strømpriser,” sier avdelingsleder Tore Forsberg.

Blant de øvrige som var møtt fram til begivenheten var også Helle Sørlie, 92 år gammel. Hun har drevet med treskjæring siden 1970-årene, men føler at tiden er kommet for å gi sitt verktøy videre til noen andre som kan bruke det.

en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights