Seil til Saga Gokstad

Takket være et generøst tilbud fra styret i Farmann Båtlag er vår arkeologiske kopi Saga Gokstad sikret et ekte vikingseil i ull allerede nå – før første bordgang er på plass.

Illustrasjon over: Saga Farmanns første tur med seil. Både rigg og kullseil er lånt fra Saga Oseberg. Seilet tilsvarer det som vil komme på Saga Gokstad. Foto: Oda Cecilie Hallenstvet Flåten

Farmann Båtlag driver Saga Farmann, en tolkning av Klåstadskipet. Men det var for lite igjen av originalskipet til at vi kan forsvare å kalle Saga Farmann en arkeologisk kopi. Dessuten er hun utstyrt med hypermoderne fremdriftsmaskineri; fire avanserte pod´er drevet med batterikraft.

Saga Farmann har i tillegg et seil i kunstfiber, vurdert som sikrere og enklere til å trene mannskap og lære skipets ”sjel” å kjenne. Dette til tross for at vevnaden til seilet for lengst er ferdig – dyktig og i herdig vevet av Randi Schøning Olsen fra Oseberg Tekstilgruppe gjennom flere vintre.

Seilet var opprinnelig tiltenkt Saga Farmann, men nå har Båtlaget tilbudt den ferdige veven i bytte med nok et seil i kunstfiber. Dette er vesentlig rimeligere å produsere enn et ullseil. Når skipet om et par år skal ut på europeisk langtur er det nærmest en forutsetning å ha med et reserveseil – og et i kunstfiber er svært mye lettere både å håndtere og plassere enn et tungt ullseil. Dessuten slipper man unna fukt-problematikken.

”Vi er svært fornøyde med forslaget fra Farmann Båtlag”, sier styreleder Einar Chr. Erlingsen i Oseberg Vikingarv. ”Ved å slippe å produsere ytterligere ett ullseil sparer vi et betydelig beløp. Dessuten gir byttet oss bedre tid til å skaffe finansiering, både av ullseil til Saga Gokstad og kunstfiberseil til Saga Farmann.”

en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights