Kristoffer besto prøven!

Vi gratulerer Kristoffer Holmvik (21) med bestått svenneprøve. Heretter kan han føye den eksklusive yrkestittelen ”smed” til navnet sitt.

BESTÅTT: Kristoffer Holmvik sammen med sin arbeidsleder Jan Vogt Knutsen (til venstre) og sensorene Jørn Stampe Hansen og Benjamin Kjellman-Chapin. (Foto: Willy Fredriksen)
BESTÅTT: Kristoffer Holmvik sammen med sin arbeidsleder Jan Vogt Knutsen (til venstre) og sensorene Jørn Stampe Hansen og Benjamin Kjellman-Chapin. (Foto: Willy Fredriksen)

I Norge i dag er det bare ca. 20 aktive smeder, så gleden er stor hver gang en ungdom velger å satse på det eldgamle yrket. Eksaminasjonen ble foretatt av de to smedene Jørn Stampe Hansen fra Hedrum og Benjamin Kjellman-Chapin fra Tvedestrand. Selve svenneprøven besto i å lage to store dørhengsler etter eget design, samt en meisel.

Etter en drøy times intens eksaminasjon kom en synlig lettet Kristoffer ut fra smia på Kystkultursenteret på Teie, hvor Oseberg Vikingarv har leiet seg inn. Ikke lenge etter kom også de to smedene ut og kunne avlevere sin konklusjon: bestått!

Kristoffer er fra Horten, og gikk et år på Hjerleid håndverksskole på Dovre i 2017/2018. Han var allerede da fast bestemt på at han ville bli smed, men slet lenge med å finne en lærlingeplass.

”Til slutt fikk jeg tips fra veilederen min hos NAV om å forsøke Oseberg Vikingarv, og der ble det full klaff”, sier Kristoffer, som har tilbragt de siste to årene vekselvis på Vikingodden under Jan Vogt Knutsens ledelse, i smia på Kystkultursenteret og hos sin mentor, middelaldersmeden Jens-Erik Wielsgaard Langstrand på Fredriksten festning i Halden.

Hva er det så som fascinerer en ung mann av i dag ved smedyrket?

”Jeg har alltid vært flink med hendene, og liker å finne ut hvordan ting blir gjort,” forklarer vår unge smed. ”Dessuten synes jeg det er spennende å ta en klump metall og omskape den til noe helt annet.”

Foreløpig er Kristoffer sikret videre jobb hos oss i Oseberg Vikingarv, hvor mange oppgaver venter. Blant disse er hengsler og portbeslag til det store stolpebygget i Sandefjord, og – ikke minst – nærmere 4000 nagler til nytt Gokstadskip. Vi ser heller ikke bort fra at det kan bli aktuelt med eksterne oppdrag.

Vi gratulerer Kristoffer hjertelig med bestått svenneprøve, og takker samtidig hans arbeidsledere Jens-Erik og Jan for godt tilrettelagt utdannelse.

Bildet i toppen:  SVENNEPRØVEN: Hengsler og meisel. (Foto: Willy Fredriksen)

en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights