Nå får Sandefjord sitt vikinghus!

Etter måneder med forberedelser begynner nå grindbygget vårt å reise seg i vannkanten i Sandefjord. Det vekker allerede oppmerksomhet.

Bildet over: De første grindene reises. Foto: Tore Forsberg

Huset er et såkalt grindbygg. Byggemetoden har mye til felles med stavkirkene, men er enklere konstruksjoner ofte benyttet til verksteder og liknende. Helt spesielt er det faktum at det ikke brukes nagler eller spiker, alt føyes sammen ved hjelp av treplugger og innfelte støtter. Det krever en hårfin nøyaktighet når de enkelte delene pre-fabrikkeres før montering.

Arbeidet ledes av Jan Vogt Knutsen og plassansvarlig i Sandefjord, Tore Forsberg. Takk også til våre øvrige båtbyggere og ikke minst de frivillige som deltar i arbeidet. Vi er skikkelig imponert over hva de har utrettet så langt!

Og så er grindene på plass. Foreløpig likner byggverket mest på et gresk tempel.  Foto: Knut Børge Knutsen.
Og så er grindene på plass. Foreløpig likner byggverket mest på et gresk tempel. Foto: Knut Børge Knutsen.

Vårt bygg i Sandefjord har minst tre funksjoner: Å vekke oppmerksomhet, å tjene som materiallager og – ikke minst – tilby innendørs arbeidsplass til båtbyggerne når vintervinden står på som verst.

Nå midt i juni er gulv og de fire grindene på plass. Dermed ser bygget nærmest ut som et gresk tempel. Men når det er ferdig kommer likheten med en stavkirke til å bli atskillig tydeligere.

Mange av delene til det nye Gokstadskipet skal fabrikkeres i Sandefjord før de fraktes med byens eget vikingskip GAIA og vårt eget Saga Farmann til Tønsberg for sammensetting på Vikingodden. Det har vært reist tvil om at det er dypt nok ved byggeplassen til at GAIA kan legge til, men det ble forleden motbevist under et prøve-besøk. Vi gleder oss til fortsettelsen!

GAIA legger til ved byggeplassen i Sandefjord. Foto: Tore Forberg
GAIA legger til ved byggeplassen i Sandefjord. Foto: Tore Forberg
en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights