Nye stevner for Gokstadskipet

Hvordan så Gokstad-stevnene opprinnelig ut? Det er en av problemstillingene skipsrekonstruktør Vibeke Bischoff har måttet ta stilling til. Heldigvis finnes det forbilder! 

Stevnene på Gokstadskipet, slik det fremstår på Vikingskipshuset i dag, er rekonstruksjoner. Dette fordi originalene for lengst var råtnet vekk da skipet ble utgravd i 1880. Da arbeidet med å rekonstruere skipet begynte, hadde man også begrenset innsikt i hvordan vikingskipene var konstruert.

I dag vet vi mer, og de fleste eksperter er enige om at rekonstruksjonen er feil. Men hvordan så stevnene opprinnelig ut, og hvordan var de føyet sammen med bordgangene?

Etter mye research og mange gode diskusjoner har Vibeke Bischoff kommet fram til en løsning som vi kommer til å følge når ”vårt” Gokstadskip begynner å ta form. Hvilken fremgår av vedlagte bilder.

Om begrunnelsen for valget sier Vibeke: ”Typen er hentet fra Sunnanå-stevnen, funnet i Ryfylke. Den passer så godt inn i Gokstad at det nesten er helt forunderlig. I deres publikasjon ”Vikingskipene” fra 1950 foreslår professorene Brøgger og Shetelig denne stevnen for Gokstad. Arne Emil (Christensen, reds. anm.) har tatt utgangspunkt i den.

På motsatt side av Oslofjorden, i Tuneskipet, er det avbildede tekstilet funnet. Også det tyder på en tilsvarende stevn. Tekstilet er fra rundt år 900.” (Som Gokstadskipet, reds. anm.).

en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights