Kjølstokken til nytt Gokstadskip er felt!

I over et år har vi lett i Norge, Danmark og Tyskland etter et egnet tre til kjøl for vår planlagte replika av Gokstadskipet. Til slutt fant vi det – et par kilometer fra Vikingodden!

 Det er nemlig ikke et hvilket som helst tre vi har lett etter: minst 17,5 meter rettvokst stamme før utgreningen, og minste diameter i toppen 35 cm. Diameter i brysthøyde kunne heller ikke være over 2 meter, da trer vernebestemmelser i kraft.

Slike trær vokser ikke på trær, for å si det litt spøkefullt. Riktignok fikk vi tips om et passende tre i Slesvig-Holstein, men hadde ingen mulighet til å vurdere det på grunn av reisebegrensningene. Dessuten ville treet ha kostet nærmere 200.000 kroner før vi kunne ta imot det på byggeplassen vår; i form av kjøpesum, forsikring, transport og moms.

Redningen kom fra Jarlsberg hovedgård og stamhusbesitter Nicolaus Wedel Jarlsberg – nok en gang. Det var han som i sin tid ga oss eika som ble kjøl på Saga Oseberg. Den vokste i det vakre skogsområdet Gullkrona. Denne gang visste han om et par mulige kandidater i beltet med løvtrær som vokser mellom den gamle jernbanelinja og Frodeåsen.

Fredag 4. mars var byggeleder Jan Vogt Knutsen og hans båtbyggere klare til å felle treet. Det gikk som en drøm; treet landet uskadet omtrent på millimeteren der hvor Jan hadde bestemt det. En første inspeksjon tyder på at det er uten margråte, og et ypperlig utgangspunkt for å hugge til en kjøl.

Stammen vil bli hentet ut med hest en av de nærmeste dagene og transportert til Vikingodden, hvor det enorme arbeidet med å omskape den til en kjøl vil ta til. Nå er vi i gang!

en_GBnb_NO
Verified by MonsterInsights