Verdens mest kopierte skip

Ikke noe vikingskip er kopiert flere ganger enn Gokstadskipet. Den første og mest berømte var ”Viking”, bygget på Framnæs i Sandefjord i 1893 og seilt til verdensutstillingen i Chicago.

”Viking” eksisterer fremdeles, det ligger i en utstillingshall i byen Geneva, Illinois, hvor det blir ivaretatt av organisasjonen Friends of the Viking Ship.

I 1991 seilte en ny Gokstadkopi, ”Gaia”, også til USA via Grønland og Canada. Året etter var skipet innom Cuba før det fortsatte til Rio de Janeiro i Brasil, der FN hadde sin første store miljøkonferanse.

I 1993 ble ”Gaia” gitt til Sandefjord kommune og har i alle år vært i hyppig bruk. Mange havner og land er besøkt; England, Skottland, Tyskland, Nederland og Frankrike.

Nå begynner imidlertid ”Gaia” å bli sliten. Derfor har Oseberg Vikingarv innledet et samarbeid med Båtlaget Gaia i Sandefjord om å bygge en arkeologisk Gokstad-kopi, den første i sitt slag.

Flere andre Gokstad-kopier er blitt til i årenes løp;  ”Ormen Friske”, ”Hugin”, ”Hjemkomst”, ”Islendingur”, ”Dreknor”, ”Vargfotr”,

”Lofotr”, ”Håkon Håkonsson” (nedskalert kopi) ”Odin ravn” (3/4 kopi) og ikke minst ”Havørn” (3/4 kopi).  ”Havørn” seilte blant annet gjennom Estland og Latvia og nådde etter hvert Istanbul i 1992.

en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights