Et fantastisk funn

Før 1880 hadde man bare uklare oppfatninger av hvordan et vikingskip hadde sett ut. Det som skjedde på gården Gokstad ved Sandefjord skulle bokstavelig talt forandre alt. Historien startet med to brødre som begynte å interessere seg for hva den store haugen kunne skjule. Ryktet ville ha det til at man ofte hadde sett et blått lys over haugen nattestid. Det var et sikkert tegn på skjulte skatter, mente man den gang.

Og det dukket snart opp fantastiske ting. Viktigst av alt var det nesten 24 meter lange skipet. Det var en sensasjon så stor at nyheten raskt gikk verden rundt.

Etter hvert dukket det opp senger, kokeutstyr, telt, spill og spillebrikker, en slede, tre mindre båter og ikke mindre enn 64 skjold. Gokstadhøvdingen manglet heller ikke verktøy; økser, bor, fiskekroker, bøtter, kar og tallerkener.

Og han hadde fått dyr med seg i haugen; 6 hunder og 12 hester foruten det rareste av alt: to påfugler.

Gokstad ga et unikt innblikk i vikingtiden og regnes blant våre aller viktigste arkeologiske funn, bare overgått av Osebergfunnet 24 år senere.

Verified by MonsterInsights