Vikinger ved Verdens Ende

Vestfold har hatt besøk av det tysk/franske TV-nettverket ARTE. Ferdig program vil bli fulgt av millioner av seere i de to landene.  
Imponerte: Byggeleder Jan Vogt Knutsen imponerte med å snakke flytende tysk da teamet fra ARTE intervjuet ham om byggingen av Klåstadskipet. (Foto: Ole Harald Flåten)
Imponerte: Byggeleder Jan Vogt Knutsen imponerte med å snakke flytende tysk da teamet fra ARTE intervjuet ham om byggingen av Klåstadskipet. (Foto: Ole Harald Flåten)

Snart på TV i store deler av Europa

ARTE er et fransk/tysk samarbeid og spesialiserer seg på programmer om kunst og kultur. Det vanlige er at et program laget på det ene språket også dubbes på det andre, og dermed sendes i begge land.
Besøket skyldes en idé litt utenom det vanlige: ARTE skal lage en serie på fem programmer om steder som alle heter ”Verdens Ende”, på forskjellige språk. Produksjonsselskapet samarbeider for øvrig også med ZDF, en av Tysklands to største TV-kanaler.
Tidligere fylkesordfører Per-Eivind Johansen har vært tilrettelegger og tolk for filmteamet. Han ordnet det slik at teamet fikk overnatte på Færder fyr, og fikk være med losskøyta fra Hvasser ut på bordingsfeltet. Pensjonert los Thor Pedersen fra Hvasser ble intervjuet om losyrkets farer i tidligere tider, og hvor viktig det fortsatt er. Andre innslag i programmet blir villsauene til Færder Får og de tyske befestningene på Torås. Stall Verdens Ende tok teamet med på ridetur i Moutmarka. I det hele tatt vakte den en helt spesielle naturen i Færder nasjonalpark stor begeistring, og ble filmet både fra land, fra båt og fra luften ved hjelp av drone.
Vikingskipene: Også vikingmiljøet i Tønsberg vil bli behørig presentert i programmet. Én dag filmet man byggingen av Klåstadskipet. Byggeleder Jan Vogt Knutsen snakker flytende tysk, en stor bonus for TV-teamet. En annen bonus oppsto da professor emeritus Arne Emil Christensen tilfeldigvis besøkte byggeplassen mens TV-selskapet var til stede.
– Christensen er arkeologen som gravde ut og senere gjenoppbygget Klåstadskipet på Slottsfjellsmuseet. Han ble senere samlingsansvarlig på Vikingskipshuset i Oslo. Noen bedre ekspertkommentator kan knapt tenkes, sier styreleder Einar Chr. Erlingsen i Stiftelsen Nytt Osebergskip.

En heder

– Å få ARTE på besøk er en heder. De nyter stor respekt i vår bransje, kommenterer dokumentarprodusent Ann Coates, som selv holder på med en film om bygging og ferd med Klåstadskipet.
To dager senere var teamet igjen tilbake i Tønsberg, da for å bli med ut med ”Saga Oseberg” med mannskap i fullt vikingutstyr. Vestfoldskjærgården viste seg fra sin aller beste side, og filmskaperne ga uttrykk for at opplevelsene kunne måle seg med det aller beste de tidligere har vært med på. Dette i følge Ole Harald Flåten, som var høvedsmann på turen.
– Det er ingen tvil om at kombinasjonen Verdens Ende, skjærgårdsnatur, spennende opplevelser og vikinger er nærmest uslåelig i land som Tyskland og Frankrike. Det oppleves som unikt og eksotisk, hvilket det da også er. Det viktigste nå er kanskje at også vi begynner å se og forstå det selv, sier styreleder Erlingsen.

Dette innlegget er også tilgjengelig på %s.

Verified by MonsterInsights