Kiosken med det rare i

Den lille glasskiosken på Vikingodden er utvilsomt Tønsbergs rareste butikk.
Her kan du gå på skattejakt, eller bare søke ly og varme og en hyggelig prat.
Alle er velkomne!


Av Eivind Luthen

Her kan du treffe Grethe, Synøve, Unni, Janne, Willy, Knut Børge eller meg. Også Marit må nevnes. Hun var med i mange år, men gikk i «pensjon» for en tid siden. Knut Børge er sjefen, men gjør ikke mye ut av det. På mange måte er vi stiftelsens ansikt utad. Og vi får besøk i mengder. All slags folk dukker opp hos oss. De kommer fra hele verden, er opptatt av vikingtid, noen er «all in»; tatovert både her og der, har de rareste frisyrer, ser ut som om de kommer fra et skrekk-kabinett.  Men det er hyggelig folk – byr på seg selv, handler raust – i motsetning til selvhøytidelige akademikere fra Oslo Vest.

BYENS HYGGELIGSTE? Mange kommer innom kiosken for å handle rariteter man ikke finner
andre steder. Andre kommer for å slå av en prat. Alle er hjertelig velkomne hos (fra venstre)
Knut Børge Knutsen, Eivind Luthen og Willy Fredriksen, som hadde kioskvakt denne dagen.

Vikingvigsel

Kiosken fungerer også som turistkontor, guidesenter, varmestue, lager og møtested. Vi sier sjelden nei til oppdrag, vi (Børge) har «viet» folk om bord i Saga Oseberg, eller tar gjerne miniforedrag på flekken, som å lære barna å skyte med pil og bue. Når noen vil fotograferes, låner vi dem sverd, skjold, drakt og hjelm. Gratis naturligvis.

Men først og fremst er vi en butikk som selger vikinginspirerte produkter. Kioskens oppgave er å dra inn mest mulig penger. Her selges  nytt og gammelt nips, kjøleskapsmagneter, yndige jentevikinger i gips,
plasthjelmer med horn, badeender med hjelm, vulgære ølkrus, t-skjorter i harrystil etc. Men også forseggjorte sølv- og bronsesmykker, selvproduserte magasiner, utsøkte smykker i bein, kvalitetskniver, økser, glassperler, små båtmodeller i tinn, bøker, kopi av Osebergtekstiler etc. 

Rådyre sardiner

I flere somre solgte vi "verdens dyreste" sardinbokser med vintagemotiv av vikingskip,
"special packed by Osebergstiftelsen". Pris 100 kroner. Sardinene finansierte en av
de elektriske motorene på Saga Farmann. En av de beste artiklene er boken om Oseberg som inkluderer Carl Barks vikingfortellinger om Donald Ducks bravader. Det lages få vikingrelaterte suvenirer i Norge, men vi støvsuger bruktbutikker, loppemarkeder og Finn.no, alltid på jakt etter noe som kan selges, det være tomme Larsen-cognac vikingflasker, spisebestikk med vikingmotiv, dragestoler, sagatekstiler, drikkehorn og lignende.

HVALFANGSTMINNER: Tønsberg og Sandefjord var ledende innen hvalfangsten fra 1800-
tallet og fram til 1967. Disse dekorerte hvaltennene er hobbyarbeider fra den tiden.

HVALØRER: Sett fra siden ligner hvalens indre øre på et ansikt, noe datidens hobbymalere
utnyttet på forskjellig vis.

Egenproduserte smykker

Vi har produsert flotte kopier av smykker fra folkevandringstid, vikingtid og middelalder, alle
funnet i Tønsbergdistriktet. Blankaringen i gull og sølv er utsolgt, det samme er snart
hengesmykket berlokken. Vi har også laget egne forgylte mynter, noen i sølv. De var god

butikk, men enn 2700 ble vi kvitt.  Dette myntsalget bidro sterkt til å muliggjøre byggingen av Saga Farmann. Nå er vi i gang med å lage en Gokstad-mynt etter samme lest. Men vi savner et team som kan selge varer ved verftet i Sandefjord!

Sommerstid er det bra omsetning, det er lett å selge til amerikanere, spanjoler, finnmarkinger, nordlendinger, franskmenn, bestefar i følge med barnebarn, – og polakker. Vestlendinger og svensker kjøper aldri noe. Men vi prøver oss likevel, gir aldri opp.

Livet som vikingkremmer

Visst er det hyggelig å være kremmer, men ikke alle forstår at det også er slitsomt. Man må
være oppmerksom, hyggelig, gjerne snakke engelsk, tysk, fransk, samisk, polsk og kinesisk om hverandre. Gjør man ikke det kommer man langt med et smil. Nå fokuserer vi mye på folk fra Sandefjord, appellerer til deres patriotisme. Det er viktig å finne interesserte som kan sponse en rorkiste, en åre, et skjold, ja nesten hva som helst.

Ikke sjelden har kiosken fått rause pengegaver – helst av amerikanere. De er våre yndlingskunder, er alltid hyggelige. Noen ganger er det mye besøk, men lite salg. Andre ganger er det få innom, men likevel god
omsetning. Fjorårets beste dag var senhøstes, da ble det omsatt for 45. 000. Men snittet sommerstid er ca 10.000 pluss minus. Og ettersom vi alle jobber uten lønn gir dette viktige inntekter til skipsbyggingen vår.

Utenom sesongen, dvs oktober til april er kiosken åpen lørdager, av og til også søndag. Når det regner forsvinner kundene som dugg for sola.  På fine sommerkvelder kan vi noen ganer påtreffes bak kiosken. Her er bord og stoler og havneutsikt. Gjett om reker og en kald øl (zero) smaker godt da!
Det er et bra liv å være vikingkremmer, mye bedre enn å være gift!

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights