79 vakkert utskårne sjakkbrikker ble oppdaget på den skotske øya Lewis i Ytre Hebridene i 1831. Oseberg Vikingarv har kvalitetskopier for salg.
Av Einar Chr. Erlingsen
De fleste brikkene er utstilt i British Museum, hvor de utgjør en av «perlene» i museets enorme samlinger. Brikkene er skåret ut av hvalrosstann, en viktig handelsvare i vikingtid og middelalder. Teorien bak funnet sier at brikkene antagelig ble gjemt av en datidens handelsmann, kanskje for å skjule dem for overfallsmenn. Men eieren kom av ukjente grunner aldri tilbake.
Mange har latt seg fascinere av Lewis-brikkene, blant dem forfatteren Roald Dahl, som skrev teksten til et hefte som forteller om funnet. Vi kan også nevne at det i den første Harry Potter-filmen ble spilt sjakk med disse brikkene.
Århundrets verdistigning
Brikkene har utvilsomt hatt meget stor verdi i samtiden, og har nok vært bestemt for kongelige og adelige kunder. Dagens verdi vet vi mer om!
I 1964 kjøpte en antikvitetshandler i Edinburgh en brikke på avveie. Han betalte £ 5 for brikken, la den i en skuff – og glemte den. Brikken ble gjenfunnet en gang på 2000-tallet da boet etter antikvitetshandleren skulle gjøres opp. I 2019 ble den solgt på auksjon – for £ 735,000 – eller drøyt 10,3 millioner kroner etter dagens kurs!
Laget i Norge
Nyere forskning er kommet til at brikkene etter all sannsynlighet er laget i Trondheim en gang midt på 1100-tallet. Trondheim var på den tiden et viktig knutepunkt i handelen med nordområdene/Kvitsjøen og Grønland, hvor det var store bestander av hvalross.
Også stilen brikkene er skåret i peker mot Norge. Stilen minner mye om datidens utsmykning av stavkirker og de romanske delene av Nidarosdomen. Så da Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) i 2020 skulle lage en temautstilling om sjakk falt det naturlig å hugge en forstørret utgave av en av brikkene i kleberstein.
Dette innlegget er også tilgjengelig på English.