Blant de mange gjenstandene i Gokstadfunnet var også deler av brettspillet hnefatafl. Nå er det gjenskapt av Gokstad Byggelag/Vikingkultur i Sandefjord. Det har tatt byen med storm.
Av Einar Chr. Erlingsen
Opplæring i hnefatafl var blant de svært populære innslagene i Sandefjords kulturdøgn i september, forteller byggelagets leder, Anette Krohn Henriksen. Og det var like populært blant unge som blant voksne. Spillet har røtter tilbake til vikingtid og enda lenger, det er gjort arkeologiske funn fra helt tilbake til 400-tallet. Hnefatafl ble spilt over hele Nord-Europa. Spillet er blant annet omtalt i diktet Voluspå (Volvens spådom – vers 61):
«Der skal atter underfulle,
gyldne brettspill i gresset finnes;
dem de eide
i urtids dager.»
Hnefatafl har mye til felles med sjakk, men er også annerledes. I midten en konge med 12 hirdmenn, omgitt på alle sider av 24 krigere. Disse skal forsøke å hindre kongen i å erobre en av de fire borgene (de fire hjørnerutene).
«Det var skikkelig gøy å se hvor mange som ble fenget av spillet, kommenterer Anette. Ekstra morsomt er det selvfølgelig at dette bidrar til å fokusere på vårt viktigste lokale kulturminne. Gokstad er et funn i verdensklasse, som så definitivt fortjener å bli fremhevet.»
Anette har selv designet de nye brettene med utgangspunkt i det arkeologiske funnet. Til å risse opp spillbrettene har hun hatt god hjelp av Geir Raastad, en av våre ivrige frivillige ved Oseberg Vikingarvs arbeidsstasjon i Sandefjord. Rekonstruksjonen samsvarer godt med OVAs visjon; å lage kvalitetskopier av skip og andre gjenstander fra vikingtid funnet i Vestfold.
«Interessen for å lære spillet overgikk alle våre forventninger», sier Anette, og lover at det definitivt blir nye runder med opplæring og spill i Vikingparken fremover.