Volvens varsel – spennende utstilling 

Mye peker på at en av kvinnene i Oseberggraven har vært en volve – et bindeledd mellom de levende og det hinsidige. Nå kan vi bli bedre kjent med volvens verden gjennom en spennende utstilling på det danske Nationalmuseet.

Tekst og foto: Espen Jørgensen

 

Utstillingen har fått navnet «Vølvens varsel», og omhandler trollkvinner, magi, norrøne kvinner og Ragnarok – verdens undergang. Men hvem var disse gåtefulle kvinnene? Kort fortalt var volvene omreisende trollkvinner som kunne spå om fremtiden, kurere sykdommer og drive fiender til redsel og vanvidd.

Et enestående funn

Utstillingen på Nationalmuseet i København tar utgangspunkt i et unikt og særs spennende funn som ble gjort for 70 år siden da danske arkeologer gravde ut vikingborgen Fyrkat, som ligger sørvest for Hobro i Nordjylland. Man var i ferd med å avdekke flere vikinggraver utenfor vikingborgen, men man oppdaget snart at en av gravene skilte seg markant ut. I graven fant arkeologene en kvinne som man mener var rundt 40 år gammel da hun døde. Hun var iført en fotsid, blå kjole, og over hodet bar hun et slør med gullvevd kant. På tærne hadde hun to tåringer av sølv. Drakten alene ga bud om at denne kvinnen må ha vært en spesielt viktig person. Men det var alle gavene som hun hadde fått med seg i graven, som fikk arkeologene til å himle med øynene. For med seg til det hinsidige hadde hun fått med noen små og merkelige amuletter, hallusinerende urter og ikke minst, en spesiell og besnærende metallstav (trollstav?). Eksperter på vikingtiden var ikke i tvil, denne kvinnen måtte ha vært en vaskekte volve.

Lyder noe av dette kjent? Også i Oseberggraven ble det funnet en stav – riktignok av tre – som er blitt tolket som en volvestav. Dessuten ble det funnet en lærpung med cannabisfrø.

Vikingtidens sterke kvinner

En volve er i norrøn mytologi både en kvinnelig kultleder, en utøver av seid (trolldom) og er tillagt spådomsevner. Fram til innføringen av kristendommen var det stor respekt for volvene, men senere ble de forbundet med skadevoldende magi.

I vikingtiden var volvene de fremste religionstolkerne. Det mest kjente eksempelet på en volves spådom er eddadiktet Voluspå, «volvens spådom». En volve var løsrevet fra den strenge familietilknytningen som normalt definerte kvinnenes plass i vikingenes ættesamfunn. Volvene hadde så sterke krefter at selv Odin kunne trenge deres hjelp og råd. I eddadiktet Balders drømmer maner han fram en død volve for å hente kunnskap om fremtiden.

Kongen søkte volvens råd

Utstillingen i København åpner et nytt univers for de besøkende. Her møter man disse bemerkelsesverdige kvinnene, deres funksjon og historier og hvem de var. Volvene var innflytelsesrike og fryktet, og de spilte en overraskende viktig rolle for vikingene i deres forsøk på å forstå verden rundt seg og deres egen skjebne. Selv den legendariske vikingkongen Harald Blåtann, som introduserte kristendommen til Danmark, ser ut til å ha søkt råd hos volver.

På Nationalmuseet ledes vi inn i vikingenes verdensbilde og deres tanker om hvem de selv er. Utstillingen er visuell, full av lyd, lyseffekter og en 360 graders film som viser oss intet mindre enn Ragnarok – verdens ende. Her er det selvsagt også en mengde gjenstander fra vikingtid, blant annet funnene fra vikingborgen Fyrkat og det rike innholdet fra volvens grav.

Det er Kasper Holten som har satt opp utstillingen i scenografi av Steffen Aarfing. De to er kjent for å ha skapt operaproduksjoner over hele verden, inkludert en bejublet oppsetning av operaen «Ragnarok» på Det Kongelige Teater. Utstillingen står fram til 2027, og er vel verdt et besøk for alle som lar seg fascinere av vikingenes verden. Og hvem gjør vel ikke det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by MonsterInsights