Byggeleder Jan Vogt Knutsen og hans folk har nylig startet leggingen av Tønsbergs største puslespill. To trailerlass med limtrebjelker og tre lass med bryggeplank skal legge grunnen for det som blir byens nye viking formidlingssenter.
Tekst og foto: Einar Chr. Erlingsen
Til sammen skal det bygges nærmere to mål med brygger, og legges 17.000 meter – 17 kilometer – med 3 x 6 toms bryggeplank. I tillegg skal de samme arbeidsfolkene bygge en lagerbod for lagring av årer, roerkister og annet utstyr til vikingskipene våre. Men etter å ha vært med på å bygge både Saga Oseberg, Saga Farmann og nå Saga Gokstad er Jan & co. ikke de som viker tilbake for utfordringer.
Den er for øvrig formidabel. Hver eneste limtrebjelke er impregnert, pre-kuttet og nummerert etter sin bestemte plass i det store byggverket. Bjelkene bør ikke skjæres i, da åpner man for råte i snittflatene. Tredekket bygges oppe på sementerte betongdragere, som igjen hviler på godt og vel 90 bæresøyler. Disse er boret og festet til fjellgrunn.
Gode hjelpere: «Ikke alle plasseringer av fundamentet er like nøyaktige. Dermed må vi stadig justere og korrigere litt for å få ting til å passe sammen,» forklarer byggeleder Jan. Han forteller at byggeplanen er resultat av et særdeles godt samarbeid med SPIR arkitekter og kommunens prosjektleder, Rune Gjerden. «Hver eneste bjelke og hver eneste skrue er bestemt. Det samme gjelder all infrastruktur, tekniske elementer og planer for de to kommende formidlingsbyggene på Vikingodden.
I november skal alt være på plass, i henhold til avtalen med byggherren Tønsberg kommune. Innen da skal Jan og hans folk ha fått på plass 30.000 skruer i selve toppdekket, og 50.000 skruer totalt. I alt er de seks som jobber på det store bryggeprosjektet, mens ytterligere to av våre ansatte jobber videre med byggingen av Saga Gokstad på byggeplassen i Tønsberg. I tillegg kommer de som jobber med samme prosjekt på byggeplassen vår i Sandefjord.
Frivillige velkommen: Bryggeprosjektet har fått en frivillig med på teamet; Magnar Heggebakk (72) fra Nøtterøy. Magnar er opprinnelig utdannet kokk, men har i mange år bestyrt Tryg Forsikrings kontor i Larvik. Ved siden av har han alltid likt å snekre på hus og hytter som en avkobling fra kontorarbeidet. Opprinnelig kommer han fra et småbruk utenfor Ålesund. «Bruket var for lite til å leve av, så far var alltid på utkikk etter annet arbeid ved siden av. Så øks har jeg brukt siden jeg var stor nok til å løfte den,» sier Magnar.
«Dessuten har interessen for historie alltid vært der. I hvert fall etter at jeg besøkte Vasamuseet i Stockholm. Da spøkte jeg med at reisefølget mitt bare kunne reise hjem igjen uten meg; der ville jeg slå meg til. Flere turer gikk også til ostindiafareren Götheborg, endel av naglene til det skipet er sponset av meg. Og nå, som nybakt pensjonist, har jeg lyst til å være med på å bygge kulturarven i Tønsberg,» kommenterer Magnar.
Det er han hjertelig velkommen til. «Vi håper at Magnar blir vår nye Rolf Krogh-Sørensen, den pensjonerte rektoren fra Asker som i to år var med og bygget Saga Farmann og siden også ble høvedsmann,» sier Jan og legger til at han gjerne tar imot flere frivillige – forutsatt at de forplikter seg til å være med en stund.
Nye oppdrag: Neste utfordring for Jan og Magnar og de andre byggerne; Egil Sagerøy, Balke Poolman, Niclas Normann og Emil Dahl er allerede klar. Når snøen har gått på nyåret starter to nye prosjekter på Midgard Vikingsenter; bygging av et grindbygg til snekkerverksted samt å forlenge palisadeverket også til nordsiden av gildehallen. Fra før av har Jan & co. laget palisaden og porttårnet, smia og en hel del annet på vikingsenteret.