Vi fører vikingarven ut i verden

I 2023 tok vi for alvor skrittet ut i verden. Saga Farmanns ferd til Istanbul ble et episk eventyr. I tillegg har vi laget utstillinger i både Tyrkia og Italia.

Åpningen av vikingutstillinten i Italia
Foto: Thor Heyerdahl-instituttet
Åpningen av vikingutstillinten i Italia Foto: Thor Heyerdahl-instituttet

Vikingferden på Europas elver og kanaler vakte enorm oppmerksomhet underveis. Vel framme i Istanbul i begynnelsen av august ble det arrangert vikingutstilling ved byens fantastiske Rahmi M. Koç Museum med skipet som hovedattraksjon. Samme sted ble det også arrangert et seminar om rekonstruksjon av historiske fartøyer. I oktober ble det dessuten åpnet en plakatutstilling med den historiske kontakten mellom Skandinavia og datidens Miklagard/Konstantinopel som tema. Og den 11. november åpnet samme utstilling i Thor Heyerdahls italienske ”hjemby” Andora på den italienske rivieraen.

Underveis til Istanbul ble det arrangert en rekke eventer rundt Saga Farmann i flere europeiske hovedsteder, med fokus på Vikingfylket Vestfold. Dette resulterte i en rekke TV-innslag. Ett eksempel: I Budapest ble skipet besøkt av tusenvis av tilskuere, samt ambassadører fra syv nasjoner.

Plakatutstillingen i Istanbul var laget av OVAs tidligere styreleder Einar Chr. Erlingsen. Samme utstilling ble vist også i Italia, men da tilpasset et italiensk publikum. Og blant foredragsholderne ved seminaret på Koç-museet var nåværende styreleder Lars Bill og byggeleder Jan Vogt Knutsen, sammen vår gode venn, professor Ufuk Koçabas fra Istanbul University. Saga Farmann overvintrer nå i Istanbul før skuta legger ut på nye eventyr i Middelhavet neste år.

Også på Vikingodden i Tønsberg senker vinterstillheten seg – mens våre båtbyggere for tiden er opptatt med å utføre reparasjonsarbeider på ishavsskuta Berntine. I Vikingparken i Sandefjord fortsetter arbeidet med produksjon av skipsdeler til vårt nye, store prosjekt: Å lage en arkeologisk replika også av Gokstadskipet.

Bildene er fra åpningen av utstillingen i Italia nå i november. Utstillingen er laget av Oseberg Vikingarv, i samarbeid med Thor Heyerdahl-instituttet/Vestfoldmuseene samt Vestfold og Telemark fylkeskommune. (Foto: Thor Heyerdahl-instituttet).

Dette innlegget er også tilgjengelig på %s.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by MonsterInsights