Vi åpner møteplass for ukrainske flyktninger

Oseberg Vikingarv, Tønsberg og Færder kommuner, lokalt næringsliv og – ikke minst – ukrainere selv har gått sammen og etablert Norges første norsk – ukrainske møteplass, midt i Storgaten i Tønsberg.

Av Einar Chr. Erlingsen

Foto: Willy Fredriksen

”Takket være en fantastisk innsats på mange hold har vi på rekordtid fått til et samlingssted for alle som trenger hjelp og informasjon eller vil hjelpe, samarbeide eller rett og slett vise solidaritet med det ukrainske folket,” sier initiativtager til senteret, Anastasiia Smyk. Hun er selv ukrainer, bosatt i Norge, og nestleder i Ukrainsk Forening Øst-Norge. Formelt sett skal senteret med det passende navnet ”Vi Sammen!” driftes av Oseberg Vikingarv under Anastasiias ledelse.

Senteret ble høytidelig åpnet onsdag 7.4, med deltagelse av blant andre Ukrainas ambassadør, Vlacheslav Yatsluk, ordførerne Anne Rygh Pedersen og Jon Sannes Andersen (fra hh.v. Tønsberg og Færder) og en rekke andre nordmenn og ukrainere, sistnevnte først og fremst kvinner og barn. Mange har kommet til Norge som flyktninger i løpet av de siste ukene.

Mange hadde også bidratt til åpningen, både gjennom å vaske ned og innrede de flotte, tidligere banklokalene i Storgaten 20. Andre hadde bidratt til det bugnende koldtbordet med ukrainsk mat som ble tilbudt gjestene.

Vakker sang fremført av et kor bestående av unge mødre og barn fikk mange til å tørke en tåre i øyekroken.

”Vi ønsker å bidra til integrering, og vise at ukrainernes ønsker å være en ressurs i lokalmiljøet,” fremhever Anastasiia. ”Men senteret skal også være en møteplass for lag og foreninger som ønsker å hjelpe Ukraina og dets folk.”

Andre oppgaver vil være å gi informasjon om norsk kultur og samfunnsliv, gjeldende regler og hvor man f.eks. kan få tolkehjelp. Man vil også bistå myndigheter, nærings- og foreningsliv i spørsmål som har med ukrainere å gjøre.

”Og så skal vi bidra til å styrke båndene mellom Ukraina og Norge for fremtiden!” sier Anastasiia og retter en varm takk til kommuner, næringsliv og de mange frivillige som har gjort senteret mulig. En spesiell takk til Kaldnes AS som har stilt både lokaler og innredning gratis til rådighet og til Oseberg Vikingarvs prosjektleder Ole Harald Flåten.

Fra Oseberg Vikingarv kan vi tilføye: Vi ønsker å bidra til at våre ukrainske venner skal føle seg trygge og verdsatt, at de skal få et nettverk, trøst og vennlige ord når det trenges, samt til å lære norsk gjennom bruk av språket. Vi ønsker at også Vikingodden skal bli et sted for inkludering, og håper at riktig mange både ukrainere og nordmenn benytter seg av også denne muligheten. Mer informasjon kan fås i Storgaten 20. ”Vi Sammen!”

Se innslag på NRK nyheter: https://tv.nrk.no/se?v=DKVT99040622&t=7s

en_GBnb_NO

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Verified by MonsterInsights