Seiler som en drøm

Saga Farmann ble testseilt helgen 15.6-16.6. På forhånd var det gjennomført en kraftig dugnadsinnsats på vårklargjøring (tjæring, priming og stoffing), alt tauverk til rigg samt veiing og lemping av ni tonn ballast. Alt takket være en kjempeinnsats fra medlemmene i Farmann Båtlag med god hjelp fra ”kollegene” i Oseberg Båtlag.

Så var det endelig klart for prøveseilas. Med mast, rigg og seil oppe er Saga Farmann et staselig skip! Seilarealet er på hele 107 kvm., 25 kvm. større enn på søsterskipet Saga Oseberg.

”Testseilingen viste at vi har et skip som er retningsstabilt, lystrer bra på roret, er forholdsvis lett å håndtere og har gode seilegenskaper. Vi var oppe i godt over 7 knop i 5 – 6 m/s vind,” forteller Rolf Krogh-Sørensen. Rolf er leder av Farmann Båtlag og en av flere høvedsmenn under opplæring. Høvedsmann i helgen var Steinar Lillås.

Spillet fungerte utmerket

Rå og seil på Saga Farmann veier sine gode 300 kilo, og er litt av et ”løft” når det skal heises. På Saga Oseberg krever denne operasjonen 10 – 12 mann. Så vi har besluttet å utstyre vårt nye skip med spill, laget i eik med jernbeslag etter mønster fra middelalderen av våre båtbyggere Jan Vogt Knutsen og Egil Sagerøy. Den avgjørende testen kom da seilet skulle heises for første gang, og ble bestått med glans. Med spillets hjelp var to mann nok!

Dette innlegget er også tilgjengelig på %s.

Verified by MonsterInsights