Gode som gull…

Dette er historien om en kongelig ring fra Tønsberg, en tyvaktig svensk arkeolog og en «gullkvinne» fra Nøtterøy.

Tekst: Einar Chr. Erlingsen

«Gullkvinnen» fra Nøtterøy. 
Foto: Willy Fredriksen
«Gullkvinnen» fra Nøtterøy. Foto: Willy Fredriksen

«Ta den ring og la den vandre…» Den svenske arkeologen som deltok i utgravningene på Slottsfjellet i 1930-årene tok dessverre teksten til den kjente barnesangen litt for bokstavelig. For da en vakker gullring dukket opp under utgravningsskjeen hans, så puttet han den rett og slett i lommen.

Så gikk det mange år. Mannens samvittighet begynte å plage ham, til slutt i den grad at han på 1950-tallet en gang returnerte ringen til Tønsberg. Funnet er viktig historisk sett; et nydelig stykke arbeid utført i gull med motiv Jomfru Maria med Jesusbarnet på fanget. Stilen forteller om 1300-tallet, størrelsen tilsier at den var laget for en kvinne. Dette var ikke en ring som ble båret av hvem som helst. Én kandidat som peker seg ut er Blanka av Namur, kong Magnus Erikssons dronning som fikk borgen på fjellet som morgengave da de giftet seg i Tønsberg i 1335.

Romersk smykke: Neste gjenstand må vi mye lenger tilbake i historien for å finne opphavet til. En berlokk er et hengesmykke, datert til de første tre, fire århundrene av vår tidsregning. Ikke mindre enn fire er funnet i vårt område; på Sem prestegård, på Fevang mellom Tønsberg og Sandefjord, og to på Sjølyst, Nøtterøy. Alt i alt er det funnet cirka 30 i Norge, 190 i Skandinavia. De omtales ofte som «gullkvinner».

Helst var det gifte husfruer av høy rang som bar slike smykker, og smykkene gikk naturligvis i arv fra generasjon til generasjon, inntil de havnet i graven med sin siste eierinne.

Smykkene er unike, og altså med en sterk tilknytning til Tønsberg og Vestfold. Etter initiativ fra Eivind Luthen er det derfor laget kvalitetskopier av både ring og berlokk for salg i kiosken på Vikingodden. Smykkene leveres i tre varianter; sølv, forgylt sølv eller rent gull. Sistnevnte må bestilles spesielt. Kontakt Knut Børge Knutsen – kbk@seeu.no eller mobil 922 99 700.

Mer spesielle julegaver finner man knapt. Med smykkene følger også en historie, og sterk lokal tilknytning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by MonsterInsights