Møte med Saga Farmann

Saga Farmanns ferd vekker oppsikt i Middelhavet. Så også på Lefkada, en av De joniske øyer (sør for den mer kjente Korfu), hvor journalisten Ioanna Filippa møtte skipet. Det resulterte i denne artikkelen, som vi gjengir med hennes tillatelse.

Mandag 8. juli anløp et spesielt fartøy Lefkada Marina; det norske skipet Saga Farmann med et mannskap på seks. Skipet er oppkalt etter vikingkongen Bjørn Farmann (farmann betyr handelsmann).

Saga Farmann er bygget av Stiftelsen Oseberg Vikingarv i samarbeid med arkeologer, museer, universiteter og ulike spesialister med formål å ivareta vikingarven. Skipet er en nøyaktig kopi av Klåstadskipet fra år 998. Skipet er 20,6 meter langt og 5,2 meter bredt, og kan oppnå en fart på 10-12 knop ved hjelp av sitt ca. 90 kvm. store seil. Det ble bygget på tradisjonell vikingmaner, med eikeplank for de delene av skroget som er mest utsatt for slitasje og furu for de øverste bordgangene. Det ble brukt tidstypisk verktøy som økser og smidde nagler. Skipet sklir på bølgetoppene og tar sjøene elegant.

Den episke reisen startet i Tønsberg i 2023 og fortsatte gjennom Nord- og Sentral-Europa (Lübeck, Mainz, Regensburg, Wien, Bratislava, Budapest, Beograd, Constanta) før den endte i Istanbul. Der startet årets seilas den 18. mai. Ferden går videre til Smirni, Syros, Aten, Patras, Kefalonia, Split og Roma, hvor man forventer å ankomme den 31. august.

Høvedsmann Dan Cato Fagernes tok imot oss og viste oss skipet. Han fortalte at han var imponert over gjestfriheten som møtte dem i alle greske havner, og responsen fra lokalbefolkningen. Norge og Hellas er begge sjøfartsnasjoner med tusenårige tradisjoner. Hensikten bak Saga Farmanns ferd er å spre kunnskapen om vikingenes sjøfart, oppdagelser og handel og deres betydning for den historiske utviklingen av Skandinavia og Nord-Europa.

Det norske mannskapet – alle frivillige – støtter helt og holdent opp under Saga Farmanns kulturelle oppdrag. Det hjelper dem også til å holde ut de nokså primitive forholdene om bord.

Neste år seiler skipet videre på elver og kanaler fra Marseille til London og derfra nord til de skotske øyene.

De moderne skandinaviske vikingene er modige, dristige og bestemte på å demonstrere for all verden hva deres forfedre sto for!

PS: En spesiell takk til høvedsmann Dan Cato Fagernes for gjestfrihet og velvillig dialog

Dette innlegget er også tilgjengelig på English.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by MonsterInsights