Kjemp som en viking!

Snart kan du forsøke deg som vikingkriger – helt uten risiko for liv og lemmer. Da åpner nemlig vår interaktive VR-opplevelse på Vikingodden.

Av Einar Chr. Erlingsen

VR vil uten tvil bli et særdeles viktig element i moderne historieformidling. Teknologien gjør deg i stand til ikke bare å se hendelsene utfolde seg, du kan selv bli deltager i det som skjer. Og fra august får du anledning til å delta i det største slaget i Islands historie. Det skjer på Vikingodden.

Året er 1238 – riktignok et par hundre år etter vikingtid – men nokså likt likevel. Og stedet er Island. Landet var herjet av det som i ettertid er kjent som sturlunga-feidene, en maktkamp mellom landets viktigste høvdingeætter. Deres mest kjente medlem var Snorre Sturlason. Han falt selv som offer for stridighetene da han ble myrdet i 1241.

Det største slaget i denne perioden sto ved Örlygsstadir og var begynnelsen på slutten for Islands uavhengighet. Feidene endte i 1262 da islendingene ga seg inn under den norske kongen Håkon Håkonsson.

VR-opplevelsen er utarbeidet av The Battle of Iceland Museum og blir nå gjort tilgjengelig også for besøkende på Vikingodden. Foreløpig på en provisorisk arena – en snekret platting inne i et telt. Når bygningene på Vikingodden står ferdige er det meningen at VR-presentasjonene skal få permanent plass innendørs.

«For dette er bare begynnelsen», forteller en entusiastisk Ole Harald Flåten, daglig leder i Oseberg Vikingarv. «Etter hvert kommer vi til å utvikle våre egne VR-opplevelser. Vi er allerede godt i gang med «Osebergskipets siste reise» – historien om haugleggingen av Osebergkvinnene, deres skip og offergaver i Slagendalen. Det nye programmet utarbeides av Oseberg Vikingarv i samarbeid med Battle of Iceland Museum og The Viking Museum i Stockholm.

Se mer her: https://osebergvikingarv.bilberry.app/web/products/4/calendar

Verified by MonsterInsights